fbpx

Cara Pembahagian Rumah Secara Faraid

Saya, Abu Nuha Nuwairah, Perunding Pewarisan Wasiyyah Shoppe Berhad sejak tahun 2022. Saya juga merupakan lepasan syariah daripada Universiti Islam Muhammad Ibn Saud, Riyadh. Saya boleh bantu tuan puan dalam persoalan berkaitan dengan pewarisan.

Persoalan:

Rata-rata orang kita memiliki rumah. Namun, apabila berlaku kematian, waris-waris pening hendak bahagikan rumah tersebut.

Boleh jelaskan bagaimana pembahagian rumah secara faraid yang boleh dilakukan?

Jawapan:

Persoalan tentang pembahagian rumah pusaka hangat diperbincangan dalam masyarakat kita. Masalah pembahagian rumah menjadi dilema waris-waris apabila berlaku kematian kepada ibu atau ayah mereka. Untuk pengetahuan semua, undang-undang pemilikan rumah berada di bawah Akta Kanun Tanah Negera (KTN). Jadi pastikan segala tindakan perlu melalui proses yang betul.

Isu sentimental rumah juga menjadi halangan kepada waris untuk membuat keputusan. Ada waris nakkan hak mereka, ada waris yang nak tinggal di rumah tersebut, ada waris nak sewakan, dan pelbagai sudut padang masing-masing. Walhal rumah tersebut telah menjadi hak waris-waris yang berhak.

Saya datangkan satu rumah yang bernilai RM1 juta. Setelah pengiraan dibuat, maka bahagian ayah arwah 8/48 (RM166,666.67), bahagian ibu arwah 8/48 (RM166,666.67), suami arwah 12/48 (RM250,000), anak lelaki arwah dapat 10/48 (RM208,333.33) dan anak perempuan 5/48 (RM104,166.67).

Ini bermakna waris-waris berkongsi hak dapat rumah tersebut. Macam mana nak bahagikan rumah tersebut? Adakah bahagian anak perempuan dapur sahaja? Adakah bahagian anak lelaki ruang tamu sahaja kah? dan sebagainya.

Oleh itu, perkara ini dibincangkan di dalam kitab fiqh untuk bahagian harta sebegini. Harta yang tidak boleh dipecah-pecahkan ke dalam unit kecil. Kalau duit senang, kita boleh pecahkan dan berikan hak masing-masing. Jadi, saya cadangkan beberapa cara untuk selesaikan masalah ini:

Pertama, jual rumah tersebut dan bahagikan tunai kepada waris-waris yang berhak mengikut bahagian masing-masing. Ini kaedah paling mudah untuk pembahagian. Cara ini sesuai bagi waris yang sememangnya dah ada tempat tinggal masing-masing.

Kedua, seorang waris berminat untuk memiliki rumah tersebut. Cara yang sesuai ialah waris tersebut memberikan tunai kepada kepada waris-waris lain. Istilah orang tua-tua ialah “bagi cucur”. Contohnya anak perempuan nak pemilikan penuh rumah, jadi bahagiannya hanya 5/48 (RM104,166.67) dan baki 43/48 (RM895,833.33) lagi diberikan kepada waris lain. Cara ini sesuai bagi waris yang ada harta.

Ketiga, masukkan semua nama waris ke dalam geran rumah. Cara ini mungkin menimbulkan konflik apabila hanya beberapa waris sahaja yang ambil manfaat. Untuk elak konflik, maka rumah tersebut dinilai harga sewa dan waris yang tinggal boleh tolak bahagiannya dan baki diberikan kepada waris. Boleh juga disewakan kepada orang luar dan hasilnya diberikan kepada waris-waris.

Perkara yang perlu difikirkan untuk pembahagian cara ketiga ialah cara tersebut tidak ekonomik apabila pemilikan menjadi ramai dalam geran rumah tersebut. Bayangkan jika waris-waris yang ada meninggal lagi dan lagi, menyebabkan pemilikan boleh jadi 50 orang, 100 orang dan hasilnya tidaklah banyak dan ia tidak ekonomik.

Oleh itu, pembahagian cara yang terbaik sebaiknya hanya dimiliki oleh seorang sahaja supaya tidak berlaku waris makan hak waris lain secara batil. Apapun, ia kembali kepada situasi dan keadaan waris untuk memikirkan cara pembahagian yang menyenangkan semua waris.

Realitinya agak susah apabila rumah tersebut tidak melalui urusan pusaka menyebabkan berlaku kematian berlapis. Waspada wahai waris-waris, pemilikan rumah yang dimanfaat oleh sebahagian waris sahaja tanpa kebenaran waris lain dikira mengambil hak secara batil. Semoga bermanfaat.

Allahu A’lam.

Leave a Reply

Scroll to Top
Perlukan Solusi?