fbpx

Adakah Sama Rata Bukan Faraid?

Saya, Abu Nuha Nuwairah, Perunding Pewarisan Wasiyyah Shoppe Berhad sejak tahun 2022. Saya juga merupakan lepasan syariah daripada Universiti Islam Imam Muhammad Ibn Saud, Riyadh. Kini melanjutkan pengajian master di Kolej Universiti Islam Perlis dalam bidang pengajian Islam. Kajian saya berkaitan dengan hibah.

Soalan:

Ahli keluarga saya bersetuju untuk bahagikan harta pusaka arwah secara sama rata.

Adakah pembahagian sama rata bukan daripada faraid? Ada pihak yang mendakwa ia bukan faraid. Kami takut tersilap, mohon penjelasan.

Jawapan:

Ramai juga yang bertanya berkenaan pembahagian sama rata ini. Ada waris yang terpaksa itu kehendak waris lain dengan alasan, “Sama rata barulah adil”. Masyarakat kita tidak boleh bezakan antara samarata dan adil. Mereka anggap sama rata itu adil. Padahal adil itu bukan sama rata tetapi meletakkan sesuatu pada tempat yang betul.

Perkongsian kali ini saya tidak bercadang untuk bahas terperinci berkenaan sama rata dan adil. Pokok pangkalnya, ia adalah 2 perkara yang berbeza.

Kembali kepada persoalan, adakah sama rata itu adalah faraid? Jawabnya, ya. Ia salah satu cara pembahagian faraid melalui kaedah taharruj (lepas hak). Ini bermakna waris yang dapat banyak akan melepaskan haknya dan diberikan kepada waris yang dapat sedikit.

Namun, pembahagian sama rata ini ada syarat. Syaratnya ialah setiap waris perlu tahu hak faraid masing-masing sebelum melepaskan hak mereka dan buat kiraan secara sama rata. Ramai di luar sana silap langkah yang mereka terus membuat pengiraan sama rata. Itulah salah.

Langkah pertama: Buat pengiraan faraid.

Langkah kedua: Waris tahu bahagian faraid dan nilai harta yang bakal diperolehi.

Langkah ketiga: Buat pengiraan sama rata.

Bendanya tidak susah, tetapi ramai terlepas pandang. Bahayanya pembahagian sama rata tanpa pengiraan faraid dan mengetahui nilai harta, kemungkinan akan timbul isu pada masa mendatang dan juga ada kemungkinan waris termakan hak secara batil. Maka berhati-hatilah!

Kesimpulan, dakwaan sama rata bukan faraid itu salah. Cuma, tindakan yang perlu betul supaya selari dengan ilmu faraid. Sama rata menggunakan kaedah takharuj, salah satu bab dalam ilmu faraid.

Leave a Reply

Scroll to Top
Perlukan Solusi?