fbpx

Pengiraan Kematian Berlapis

Saya, Abu Nuha Nuwairah, Perunding Pewarisan Wasiyyah Shoppe Berhad sejak 2022. Saya juga merupakan lepasan syariah daripada Universiti Islam Imam Muhammad Ibn Saud, Riyadh. Insya Allah, saya boleh bantu tuan puan berkaitan dengan pewarisan.

Ramai yang bertanya tentang aplikasi bagi pengiraan kematian berlapis. Setakat ini saya belum jumpa aplikasi ataupun website untuk tujuan tersebut. Oleh itu, satu kewajipan bagi yang mempelajari ilmu faraid menyediakan platform untuk memudahkan masyarakat bagi pengiraan kematian berlapis.

Persoalan:

Apakah yang dimaksudkan dengan kematian berlapis?

Jawapan:

Kematian berlapis ialah kematian waris kepada si mati yang hartanya belum disempat dibahagikan. Ini bermakna si mati meninggalkan sejumlah harta namun tidak dibahagikan kepada waris yang ada dan berlaku kematian kepada waris. Bahagian waris tersebut akan diwarisi oleh waris-warisnya dan begitulah seterusnya. Istilah yang digunakan dalam ilmu faraid ialah munasakhat.

Munasakhat berasal daripada perkataan nasakha dalam bahasa Arab yang bermaksud pindah, hapus atau batal. Menurut istilah ilmu faraid, munasakhat bermaksud sebahagian daripada waris yang menerima harta pusaka meninggal dunia sebelum harta pusaka seseorang si mati dibahagikan kepadanya dan bahagiannya dipindahkan kepada waris lain.

Kes Kematian Berlapis:

Berikut adalah kes-kes sebenar yang pernah dikira. Pengiraan kematian berlapis memerlukan sedikit kemahiran yang mana pengiraan tersebut berbeza dengan kematian selapis.

Pengiraan 5 Lapisan Kematian
Pengiraan 4 Lapisan Kematian
Kematian 3 Lapisan Kematian

Apa yang dapat dibantu?

Dengan sedikit kemahiran ini, Abu Nuha menyediakan perkhidmatan bagi pengiraan berlapis yang mana insyaAllah lebih murah daripada perkhidmatan di luar sana.

Sesiapa yang ingin dapatkan perkhidmatan pengiraan ini, bolehlah berhubung dengan Abu Nuha. Perkhidmatan ini lebih kepada pengorbanan masa untuk memahami kes dan juga masa untuk pengiraan kematian berlapis.

Semoga boleh membantu masyarakat di luar sana untuk masalah pengiraan kematian berlapis.

Leave a Reply

Scroll to Top
Perlukan Solusi?