fbpx

Kes Pusaka – Situasi Ketiga

Saya, Abu Nuha Nuwairah, Perunding Pewarisan Wasiyyah Shoppe Berhad. Saya merupakan lepasan syariah daripada Universiti Islam Imam Muhammad Ibn Saud, Riyadh. Insya Allah, saya boleh bantu tuan puan tentang persoalan pewarisan.

Soalan:

Assalamualaikum, saya ingin bertanya sekiranya arwah memiliki isteri, ibu, seorang anak perempuan dan seorang saudara perempuan seibu sebapa.

Berapakah bahagian masing-masing? Betul ke ada bahagian baitulmal disebabkan tiada waris asobah lelaki?

Jawapan:

Waalaikmussalam, terima kasih bertanya dan tahniah kerana cakna terhadap pembahagian faraid. Gambar dalam poster telah saya rumuskan pembahagian faraid bagi waris yang dinyatakan.

  • Isteri dapat 1/8 disebabkan arwah memiliki anak perempuan.
  • Ibu dapat 1/6 disebabkan arwah memiliki anak perempuan juga.
  • Anak perempuan dapat 1/2 disebabkan dia keseorangan dan tiada yang asobah bersamanya iaitu anak lelaki.
  • Saudara perempuan seibu sebapa dapat asobah maal ghair dengan wujudnya anak perempuan si mati.
Rancang Harta & Solusi Pusaka

Cuba kita perhatikan bahagian saudara perempuan seibu sebapa, dia akan dapat asobah maal ghair. Jadi dialah yang akan menghabiskan harta pusaka.

Ini menjawab persoalan adakah ada bahagian baitulmal disebabkan tiada waris asobah lelaki? Ramai yang terlepas pandang kes begini.

Setelah pengiraan faraid, isteri dapat 3/24, ibu dapat 4/24, anak perempuan dapat 12/24 dan saudara perempuan seibu sebapa dapat 5/24. Jumlah (3+4+12+5=24).

Segala harta pusaka hendaklah dibahagikan mengikut bahagian yang telah ditetapkan. Jika ada pembahagian secara muafakat, waris wajib tahu bahagian mereka terlebih dahulu.

Allahu A’lam.

Leave a Reply

Scroll to Top
Perlukan Solusi?