fbpx

Khairat Pusaka, Pengurusan Pusaka Percuma

Saya, Abu Nuha Nuwairah, Perunding Pewarisan Wasiyyah Shoppe Berhad sejak tahun 2022.

Alhamdulillah ramai dah mula celik tentang pengurusan harta pusaka yang mana telah lama menghantui masyarakat kita. Mereka mengatakan pengurusan pusaka ini susah, sukar dan merumitkan. Ramai rakyat Malaysia khususnya orang Islam tidak menguruskan harta pusaka kerana faktor ketiadaan ilmu untuk mengurus pusaka, tiada kewangan yang mencukupi untuk cairkan aset arwah dan sebagainya. Mungkin juga faktor hubungan keluarga yang tidak erat dan ada perselisihan yang menyebabkan harta terus terbeku.

Melihat situasi ini terus membarah di dalam masyarakat kita, maka Syarikat Amanah Wasiyyah Shoppe Berhad menawarkan satu solusi untuk masyarakat tentang pengurusan harta pusaka ini. Lalu mereka memperkenalkan satu tabung tabarru’ yang bernama Al-Wasitah. Kalau kita terjemahkan ke dalam bahasa kita, ia bermaksud “perantaraan”. Jadi Wasiyyah Shoppe Berhad menjadi perantara untuk masyarakat menguruskan harta pusaka secara percuma untuk waris-waris. Menarik?

Apa itu khairat pusaka?

Khairat pusaka ialah satu tabung tabarru’ (tabung derma) yang menghimpunkan sumbangan peserta-peserta Al-Wasitah untuk saling membantu satu sama lain dalam pengurusan harta pusaka setelah kematian secara percuma kepada waris. Akad yang digunakan ialah akad tabarru’ (derma) dan bukan akad jual beli. Oleh itu, tiada istilah gharar (ketidakpastian) di dalam khairat pusaka kerana ia bertujuan untuk saling membantu dalam pengurusan pusaka. Selagi peserta memenuhi syarat yang ditetapkan, maka peserta layak mendapat manfaat tersebut.

Apakah syarat untuk dapatkan manfaat khairat pusaka?

Peserta hendaklah aktif menderma ke dalam tabung sehingga 15 tahun (180 bulan). Sekiranya peserta meninggal sebelum 15 tahun tersebut, maka peserta hanya perlu menderma sehingga tarikh meninggal sahaja.

Sebagai contoh, Ahmad aktif menderma sehingga bulan ke-7 sebanyak RM350 (bagi pakej Al-Wasitah Delima RM50/bulan), lalu meninggal. Ahmad berhak dapat manfaat pengurusan pusaka walaupun hanya menderma RM350.

Contoh kedua, Ahmad aktif menderma dan cukup 15 tahun, Ahmad tidak perlu memderma lagi, manfaat pengurusan pusaka tetapi dapat jika berlaku kematian selepas daripada 15 tahun.

Apakah manfaat khairat pusaka?

Ini adalah manfaat semasa hidup peserta:

  • Rundingcara secara percuma daripada Daie Mawarith Wasiyyah Shoppe Berhad.
  • Dokumen wasiat secara percuma.
  • Pelantikan wasi secara percuma.
  • Perubahan dokumen secara percuma.

Ini pula manfaat selepas kematian:

  • Khutbah pusaka secara percuma untuk waris-waris.
  • Akaun Tabarru’ untuk pengurusan pusaka.
  • Khidmat guaman sepanjang pengurusan pusaka.

Bagaimana perjalanan khairat pusaka selepas kematian?

Peserta akan dibekalkan kad legasi. Waris akan hubungi pihak Wasiyyah Shoppe Berhad untuk makluman kematian peserta dan terus kepada set masa untuk khutbah pusaka dan seterusnya.

Bagaimana cara untuk sertai khairat pusaka dan berapakah bayaran yang perlu disumbangkan?

Untuk menjawab soalan ini, poster di bawah menerangkan secara ringkas dan padat.

Khairat pusaka terhabagi kepada dua :

  • Al-Wasitah Delima – Pengurusan pusaka di Pejabat Pusaka Kecil.
  • Al-Wasitah Zamrud – Pengurusan pusaka di Mahkamah Tinggi Sivil.

Yang mana patut ambil? Penerangan terperinci akan dikongsi oleh Abu Nuha secara personal.

Sekiranya tuan puan berminat, tuan puan boleh hubungi Abu Nuha (0145241281) atau klik sahaja laman utama dan isi borang konsultansi percuma. Abu Nuha akan jelaskan secara terperinci lagi tentang khairat pusaka.

Scroll to Top
Perlukan Solusi?