fbpx

Kos Pengurusan Selepas Mati

Anggaran Kos Pengurusan

Tuan puan,

Meninggal pun ada kosnya. Tanggungjawab harta yang kita miliki perlu diurus mengikut keutamaan sehingga harta tersebut diwarisi oleh waris-waris arwah.

Mentaliti orang kita, apabila mati sahaja arwah, terus kepada faraid. Padahal ada beberapa perkara yang perlu diutamakan terhadap harta peninggalan arwah.

Antara perkara yang perlu menggunakan harta pusaka ialah pengurusan jenazah. Kosnya bukan sedikit bahkan ratusan ringgit dan mungkin lebih seribu. Bahkan ada yang lebih mahal lagi.

Mungkin ramai yang menyedari kepentingan khairat kematian bagi pengurusan jenazah tetapi amat sedikit mengetahui tentang khairat pusaka bagi pengurusan harta pusaka sehingga pindah milik kepada ahli waris.

Tuan puan,

Kes harta beku di Malaysia kian bertambah setiap tahun. Dikatakan melebihi RM90 bilion dan terdapat lebih sejuta geran tanah yang masih atas nama si mati. Puncanya adalah urusan pusaka tidak dapat diselesaikan.

Satu solusi bagi masalah ini ialah khairat pusaka yang menguruskan harta kita secara percuma untuk ahli waris kita. Khairat pusaka adalah tabung tabarru’ khusus untuk urus pusaka arwah.

Kebanyakan ahli waris tidak ada kepakaran untuk urus pusaka sepertimana kita tiada kepakaran untuk uruskan jenazah. Kita terpaksa minta tolong ahlinya untuk uruskan jenazah. Mengapa kita tidak berbuat demikian untuk serahkan urusan pusaka kepada yang pakar?

Tepuk dada, tanya hati. Ada jaminankah waris kita mengurus pusaka dengan baik? Atau kekal menjadi harta beku? Atau ada waris makan harta waris secara batil?

Oleh itu, Abu Nuha hulurkan tangan untuk bantu umat Islam bagi masalah ini. Abu Nuha sebagai Daie Pewarisan mempunyai solusi dalam hal ini. Jika berminat, bolehlah berbuat demikian dengan hubungi secara personal.

Allahu A’lam.

Leave a Reply

Scroll to Top
Perlukan Solusi?