fbpx

Langkah-Langkah Pengiraan Faraid

Saya, Abu Nuha Nuwairah, Perunding Pewarisan Wasiyyah Shoppe Berhad sejak tahun 2022. Saya juga merupakan lepasan syariah daripada Universiti Islam Imam Muhammad Ibn Saud, Riyadh. Insya Allah, saya boleh bantu tuan puan berkaitan dengan pewarisan.

Kali ini saya ingin berkongsi tentang langkah-langkah dalam pengiraan faraid. Tuan puan boleh rujuk poster di bawah.

Poster di atas menjelaskan langkah-langkah yang perlu dibuat oleh pengira faraid.

Langkah pertama, kita perlu lakar atau lukis petak-petak untuk memudahkan pengiraan faraid. Jika pengira mampu membezakan tanpa petak, tiada masalah.

Langkah kedua, pengira perlu tentukan waris yang benar-benar layak dan tentukan bahagian masing-masing. Pengira perlu mahir dalam mengenali waris. Silap tentukan waris, maka akan berlaku kesilapan dalam pembahagian.

Langkah ketiga, tentukan asal masalah yang sesuai bagi pecahan yang ada dengan melihat kaedah TA iaitu tamathul, tadakhul, tawafuq dan tabayun.

Langkah keempat, tentukan saham/bahagian bagi setiap waris setelah bahagian masing-masing dibahagikan dengan asal masalah.

Langkah kelima, tentukan baki bagi pengiraan yang dilakukan dan bahagian tersebut akan diberikan kepada ahli asobah. Caranyalah dengan jumlah bahagian yang telah dibahagikan dan tolak dengan asal masalah, maka akan keluar baki.

Langkah keenam, pengira perlu tashihkan pengiraan sekiranya ada saham waris yang tidak dapat dibahagikan antara mereka dengan melihat kaedah TA, iaitu tamathul, tadakhul, tawafuq dan tabayun.

Langkah ketujuh, semak jumlah saham yang diterima oleh waris. Jika sama, maka pengiraan tersebut betul dan jika berlainan, maka pengira perlu menyemak kembali atau pengiraan tersebut ada kes aul ataupun radd.

Alhamdulillah, itulah langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh pengira faraid. Semoga bermanfaat.

Allahu A’lam.

Leave a Reply

Scroll to Top
Perlukan Solusi?