fbpx

Penasihat 20 Sen Antara Punca Masalah Pusaka

Saya, Abu Nuha Nuwairah, Perunding Pewarisan Wasiyyah Shoppe Berhad sejak tahun 2022. Saya juga merupakan lepasan syariah daripada Universiti Islam Imam Muhammad Ibn Saud, Riyadh yang dikenali juga dengan ImamU. Insya Allah, saya boleh bantu tuan puan berkaitan dengan pewarisan.

Perkongsian kali ini saya ingin berkongsi satu punca masalah pusaka yang berlaku di dalam masyarakat kita.

Perkongsian:

Harta beku di Malaysia kian bertambah dari tahun ke tahun dan dikhabarkan kini hampir RM90 billion seperti yang dikongsi oleh Utusan Malaysia. Apabila saya adakan khidmat nasihat, saya dapat tahu kisah benar konflik yang berlaku di dalam keluarga masing-masing berkaitan pusaka. Arwah dah meninggal lama, namun masalah pusaka tidak dapat di selesaikan.

Antara puncanya ialah penasihat 20 sen. Satu istilah yang digunakan kepada penasihat yang tiada kaitan dan tidak memiliki ilmu tentang sesuatu perkara, namun tetap memberikan nasihat kepada seseorang. Hasilnya, penerima nasihat mempercayainya dan membuat keputusan berdasarkan apa yang dinasihatkan. Akhirnya, konflik berlaku.

Inilah yang berlaku di dalam masyarakat kita apabila orang jahil memberi nasihat pada perkara yang bukan bidangnya. Kesan daripada nasihat tersebut hanyalah kerosakan yang sukar dibaiki kembali. Tatkala waris berkongsi cerita kepada saya, tepuk dahi dibuatnya. Nak baiki balik kerosakan tersebut perlu dimulakan daripada mula dan menjelaskan hakikat sebenar.

Hal ini sukar tuan puan apabila ada pihak yang ego, tidak berikan kerjasama, merasakan mereka betul dan sebagainya. Mereka tidak sedar bahawa ada pihak yang makan harta waris lain secara batil, secara tidak betul serta menzalimi pihak waris lain. Kesannya bukan hanya di dunia bahkan azab yang dahsyat di akhirat akibat perbuatan tersebut.

Begitu juga penasihat 20 sen daripada pasangan kepada waris, kenalan rapat dan sebagainya. Mereka ini cuba mempengaruhi waris-waris yang ada dengan keputusan yang bercanggah apa yang diputuskan sesama waris. Mereka juga cuba memberikan nasihat yang bercanggah dengan apa yang Islam gariskan.

Sebagai contoh nasihat, “kau sepatutnya ambil semua pusaka, kau yang kerja keras dengan arwah” “kau hidup lama dengan arwah berbanding isteri kedua, kau sepatutnya boleh banyak” “wasiat ayah rumah ni kepada kau patut pertahankan” dan banyak lagi.

Harta pusaka sudah ada hukum hakam yang telah ditetapkan syarak dicemari dengan nasihat yang tidak patuh syariah. Ramai yang mencampur adukkan hukum faraid, hukum wasiat dan sebagainya. Padahal setiap instrumen ada kelebihan tersendiri yang perlu diketahui supaya tidak tersalah langkah.

Oleh itu, nasihat saya kepada tuan puan:

Pertama, carilah ahli atau pakar berkaitan dengan pewarisan kerana mereka lebih mengetahui tentang faraid, wasiat dan sebagainya.

Kedua, dengar nasihat daripada ahli dengan hati terbuka walaupun nasihat tersebut bercanggah dengan apa yang dikehendaki kerana hukum tetap hukum.

Ketiga, jika masalah telah lama berlaku, sebaiknya diselesaikan dengan segera kerana penangguhan tersebut menyebabkan masalah lebih rumit dan mustahil untuk diselesaikan.

Keempat, penasihat 20 sen sebaiknya tidak perlu campur urusan waris-waris. Biarkan mereka membuat keputusan semasa mereka kerana ambil campur urusan ini menyebabkan masalah timbul dan sukar untuk diselesaikan.

Kelima, jika tuan puan waris, elakkan mendengar nasihat daripada bukan ahli termasuk waris atau bukan waris. Ini kerana banyak maklumat yang diberikan salah dan banyak bercanggah dengan syariat.

Sehubungan dengan itu, saya tidak menafikan ada nasihat yang baik daripada penasihat 20 sen yang mengharmonikan keadaan dan tidak masuk campur urusan waris. Jika begitu, tiada masalah untuk terima nasihat tersebut dan dipertimbangankan agar urusan pusaka berakhir dengan baik.

Kesimpulannya, penasihat 20 sen lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan. Hasilnya, banyak masalah pusaka tidak dapat diselesaikan disebabkan masuk campur orang sekeliling dalam urusan pusaka. Oleh itu, waris-waris hendaklah rujuk kepada ahlinya dan berbincang sesama waris bagi tujuan tersebut dan segerakan pengurusan.

Alhamdulillah, berakhirlah perkongsian saya kali ini berkaitan masalah pusaka yang melanda negara kita khususnya. Masalah pusaka tidak akan selesai jika tidak ada jalan keluar. Oleh itu, satu usaha baik Wasiyyah Shoppe Berhad, syarikat amanah no1 sejak tahun 2004 telah menyediakan satu tabung khairat pusaka yang mempunyai banyak kelebihan dan boleh menyelesaikan masalah pusaka. Apa itu khairat pusaka? (tekan sini)

Leave a Reply

Scroll to Top
Perlukan Solusi?